Stevia, vhodné sladidlo pre keto dietu.
V našom blogu "Keto dieta" sme sa venovali stravovaciemu režimu s nízkym obsahom sacharidov a vysokým podielom tukov. Pripomeňme si, čo je cieľom keto diety. Cieľom keto diety je dosiahnutie stavu nazývaného ketóza, pri ktorom telo metabolizuje tuky na energiu namiesto glukózy. Okrem chudnutia existuje niekoľko variantov, ako ju môžeme praktikovať. Dôležité je však vedieť, že obmedzenie sacharidov neznamená úplnú absenciu sladkej chuti a že existujú sladilá, po ktorých môžeme siahnuť. Dobrou voľbou môže byť stévia.
Stévia
Stévia je prírodné sladidlo získavané z listov rastliny stévie sladkej (Stevia rebaudiana). Táto rastlina pochádza z Južnej Ameriky, kde ju domorodé kmene používali na sladenie po stáročia. V posledných rokoch sa stévia stala populárnou náhradou cukru aj vo vyspelých krajinách vďaka svojim zdravotným benefitom. Je to obľúbená voľba pre ľudí na keto diete, pretože neobsahuje žiadne sacharidy ani kalórie. Na rozdiel od cukru alebo iných sladidiel stévia nezvyšuje hladinu inzulínu v krvi, čo je kľúčové pre udržanie stavu ketózy.
Výhody stévie pre keto dietu
- Neobsahuje žiadne čisté sacharidy
- Nezvyšuje hladinu inzulínu
- Umožňuje osladiť nápoje a jedlá bez nutnosti konzumovať kalórie (je až 50-krát sladšia ako cukor)
- Má veľmi nízky glykemický index
- Je bohatá na antioxidanty
- Môže pomôcť znižovať krvný tlak a hladinu "zlého" LDL cholesterolu
Pestovanie stevie
Poloha - stevii vyhovuje slnečné miesto; v horúcich suchých oblastiach ju ale pestujeme v polotieni. Pôda - stevia potrebuje dobre priepustnú, ílovitú pôdu. Pred výsadbou pridávame do záhonu starý kompost a premiešame ho so zemou. Stevii sa najlepšie darí pri pH pôdy medzi 6,7 a 7,2. Výsev zo semien - steviu predpestujeme 6 až 8 týždňov pred posledným mrazom na jar. Semená vyklíčia za 7 až 21 dní pri teplote 21 °C. Presádzanie do záhrady - steviu presádzame von na záhon po poslednom mraze, keď je počasie stabilné a teplé. Stevia neznáša teploty pod 7 °C. Výsadba - semená vysievame asi 1/2 cm hlboko. Medzi rastlinami nechávame 30 - 35 cm rozostupy. Množstvo rastlín - každý rok pestujeme 3 až 5 steviových rastlín na čerstvé alebo sušené listy. Sprievodné rastliny - stevia sa dobre kombinuje so sladkým drievkom a citrónovou verbenou. Rozmnožovanie stevie - stevia sa rozmnožuje zo semien alebo odrezkov. Semená sú najjednoduchší spôsob rozmnožovania, ale môžeme ju rozmnožovať aj z vrcholových výhonkov, ktoré dáme zakoreniť. Použitie čerstvej stevie - čerstvé listy stevie môžeme použiť na sladenie dezertov, ovocia a nápojov.
Vhodné náhrady za stéviu
Aj keď je stévia vynikajúca voľba, niektorí ľudia nemusia mať v obľube jej jemnú príchutovú špecifickosť. Vvnímajú jej výraznú sladkú chuť ako umelú až horkastú. Vo vyšších dávkach môže spôsobovať tráviace ťažkosti. Nie je vhodná na varenie a pečenie, lebo sa pri vysokých teplotách rozkladá. Stévia, ako prírodné sladidlo, môže mať interakcie s niektorými liekmi. Je dôležité vedieť, že liekové interakcie môžu mať rôzne účinky, napríklad zvýšenú ospalosť pri kombinácii s antihistaminikami alebo poškodenie pečene pri súčasnom užívaní s aspirínom alebo paracetamolom. Ak užívate stéviu a lieky, odporúčam sa poradiť s lekárom, aby ste predišli nežiaducim účinkom. V takom prípade môžete vyskúšať nasledujúce keto-priateľské alternatívy:
Erytritol - prírodný alkoholový cukor, ktorý nemá takmer žiadne kalórie ani účinok na hladinu cukru. Jemné sladidlo bez nepríjemného pocitu.
Monk Fruit (Luo Han Guo) -až 300x sladšie ako cukor, ale bez kalórií a sacharidov. Má čistú chuť.Mne osobne najviac vyhovuje.
Xylitol - sladidlo vyrobené z dreva, hrozienok alebo obilnín. Má nízky glykemický index, ale mierny laxatívny účinok pri vyšších dávkach.
Sladké drievko (glycyrrhizin) - extrakt z koreňov sladkého drievka, až 50-100x sladší ako cukor.
Väčšina ľudí na keto diete odporúča kombinovať rôzne sladidlá, napríklad zmes erytritolu a stévie, aby sa potlačili ich neželané chuťové nuansy. Je však dôležité sledovať dávkovanie a celkový príjem sacharidov pri ich používaní.
V každom prípade je stévia výbornou voľbou na sladenie pre ľudí na ketogénnej diete. Jej nulový obsah kalórií a sacharidov a antioxidačné vlastnosti z nej robia ideálne keto-priateľské sladidlo.
